همانطور که می دانید یکی از عوامل اصلی و تاثیرگذار در کارایی شبکه تجهیزات شبکه هستند، بنابراین ممکن است با خرید تجهیزات شبکه غیر اصل و یا دارای ایراد خسارات زیادی را ایجاد کنیم. به همین دلیل ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با چند اصطلاح رایج در خرید تجهیزات شبکه و نحوه تشخیص آنها آشنا نماییم. پس با ما همراه باشید.
اهمیت سلامت تجهیزات شبکه در حفاظت از دیتا:
امروزه در کل جهان شبکه کامپیوتری نقش زیادی را در حیات کسب و کارها ایفا می کنند. برای مثال شرکت های اینترنتی حمل و نقل، بورس و اوراق بهاردار، بانک ها، فروشگاه های زنجیره ای و حتی دوربین های نصب شده در منازل مسکونی نیز از این قائده مستثنی نیستند.
هرگونه قطعی و اختلال در سازمان هایی که در سطح ملی و کشوری ارایه خدمات میکنند، مثل بانکها و کنترل ترافیک؛ منجر به مشکلات حاد خواهند شد. بنابراین باید بالاترین سطح استانداردها رعایت شود و دسترس پذیری و Availability را در اولویت چنین سیستمهایی قرار دهیم.
آشنایی با انواع ریسک های امینتی در شرکت ها:
حال اگر شرکت ها و سازمان ها از قطعات با کیفیت و اورجینال استفاده نکنند چه اتفاقی می افتد؟ ما در اینجا شما را با 4 خطر آشنا خواهیم کرد:
1ـ Downtime:
در طول سال، زمان زیادی سرویس از دسترس خارج میشود زیرا بستر و زیرساخت، مناسب نیست.
2ـ Data Loss:
از دست رفتن یا فقدان داده هم موردی است که یا غیرقابل جبران است و یا جبرانش هزینه سنگینی دارد.
3ـ امنیت و Security:
استفاده از قطعات دست دوم، مستعمل و یا قطعاتی که با هدف خرابکاری صنعتی به بازار هدف ارایه شده، باعث حملات سایبری میشود.
4ـ کارایی و Performance:
کارایی سیستم و کارمندان هم متاثر از سخت افزارهایی است که در زیرساخت استفاده میشود.
اصطلاحات رایج کانفیگ در سرور و استوریج:
به صورت کلی سرورها به دو صورت فروخته می شوند:
1ـ سرور Pre Config:
سرور Pre Config یا Preconfigured Model یا Regular Part به سروری گفته میشود که خود شرکت اچ پی با مشخصات از پیش تعیین شده ای، مانند سی پی یو، رم و هارد و پاور مشخص، آن را کانفیگ کرده است.
2ـ سرور CTO یا Customize To Order:
نحوه دریافت این سرورها به این صورت است که مطابق با نیاز خود سروری را سفارش داده و دریافت می کنید.
اصطلاحات رایج در لوازم جانبی سرور و استوریج:
لوازم جانبی سرور و استوریج به صورت قطعات Retail و قطعات Spare Part موجود هستند.
1ـ قطعات Retail:
این قطعات که پارت نامبر آنها به -B21 ختم می شود به صورت جداگانه از سرور و به صورت خرده فروشی در بازار به فروش می رسند. از این قطعات زمانی استفاده می شود که شما نیاز به ارتقاء سرور و یا استوریج خود داشته و می بایست به صورت جداگانه آن را خریداری نمایید.
2ـ قطعات Spare Part:
شماره فنی آنها به ۰۰۱ ختم میشود، مخصوص مونتاژ اولیه است و بر روی سرور نصب شده است.
تجهیزات شبکه OEM چیست؟
اصطلاحاً شرکتی است که یک قطعه را به عنوان محصول اصلی تولید میکند و این محصول به عنوان مواد اولیه برای تولید یک محصول در شرکتی دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال برخی رم سرورها توسط شرکت سامسونگ، میکرون و هاینیکس (Hynix) تولید شده و در سرورهای اچ پی مورد استفاده قرار می گیرد در این صورت آن شرکت ها تولید کننده اصلی این تجهیزات به شمار می رود.
اچ پی با فرآیند تولید خودش و با ویژگیهای مشخص، دستور ساختی را به یکی از این کارخانهها میدهد. این کارخانهها مطابق با استاندارد اچ پی و سیستمهای کنترلی که در سرورهای hp قرار دارد مثل سیستم Smart Intelligent، قطعه را تولید میکنند. لیبل اچ پی روی قطعات OEM قرار میگیرد و با قیمت و شماره فنی اچ پی فروخته میشود.
نکته: توجه کنید که رم هایی شبیه به رم های OEM وجود دارد که همان شرکت، تولید کرده و مشخصات فنی مشابهی دارد اما به سفارش اچ پی نیست. افراد سودجو روی این رم ها، لیبل های تلقبی میزنند و آن را به عنوان قطعه و کالای اورجینال میفروشند. و در واقع تعریف تجهیزات شبکه OEM در ایران شامل همین تجهیزات می شود. این قطعات با دستگاه کار میکند اما استانداردهای شرکت سازنده سرور یا استوریج را ندارد. مثلا تست دمای قطعه رم، Fail میشود و اچ پی نمیتواند بر دمای را نظارت کند. قطعات OEM با چنین مفهومی، در رم و هارد و کارت شبکه و کنترلر و HBA وجود دارد.
لازم به ذکر است که اختلاف قیمت قطعات و دستگاههای OEM با قطعات اصلی و اورجینال، ۳۰ تا ۴۰ درصد است. اگر این قطعات از فروشگاه های معتبر خریداری نشود با همان قیمت اصل به دست مصرف کننده می رسد.
هارد OEM و هارد Bulk چیست و چه تفاوتی دارند؟
هارد OEM به هاردی گفته می شود که توسط شرکت های معتبر ساخته شده اما مورد تأیید هیچ شرکت دیگری نیست. برای مثال هاردی توسط شرکت سیگیت و یا وسترن تولید شده، اما لیبل اچ پی بر روی آن هک نشده است. پس در اینجا نتیجه می گیریم که این هارد استاندارهای تولید یک هارد را داشته اما استاندارهای لازم برای ارتباط با سرور اچ پی را ندارد.
پس نتیجه می گیریم که این هاردها نمی توانند برخی گزارش هایی که سرورهای اچ پی نیاز دارند را ارائه نماید. در اکثر برندهای حرفهای این موضوع وجود دارد که شرکتهای تولیدکننده سخت افزار به تولیدکنندگان هارد سفارش میدهند که ماژولهایی را روی Firmware آنها اضافه کنند تا از این ماژولهای کنترلی در نگهداری بهتر اطلاعات استفاده کنیم. برخی از ماژولهای کنترلی عبارتند از: دما و حرارت مخصوص به خود را میگیرند و یا تعداد سکتورهای خراب کمتری نسبت به استاندارد باید داشته باشند و …
هارد بالک یا Pool و یا هارد پک شده، یا در انبارها مانده است یا روی سخت افزاری بوده و چند سالی استفاده شده و عمر مفیدش را گذرانده است. صاحبان آنها که از اهمیت اطلاعات موجود بر آنها اطلاع داشتهاند آنها را خارج کرده و حالا به دست شما میرسند. در واقع محصولی دست دوم را میخرید با اینکه همه چیز اورجینال است.
پس هاردهای بالک هاردهای اصلی اچ پی هستند که استفاده شده هستند، یعنی لیبل و برچسب اصل و اورجینال دارد اما دست دوم هستند. در حالت عادی و با استفاده از ابزارهایی که در دسترس همگان است امکان تشخیص اینکه هاردی Pool، Bulk و یا Refer است وجود ندارد.
چرا نباید هارد Bulk بخریم؟
هارد Bulk به نسبت هاردهای نو و اورجینال از قیمت پایین تری برخوردار بوده که عموماً فروشنده ها برای سود بیشتر خرید این هارد ها رو توصیه کرده و سود کلانی را بدست می آورند. اما این کار چه ضرری برای مصرف کننده دارد؟
خرید این هاردها می تواند سبب از بین رفتن دیتاهای مهمی شود که در این هاردها ذخیره می شوند پس توجه داشته باشید هزینه بازیابی اطلاعات از چنین هارد دیسک هایی که به صورت RAID هستند، نسبت به صرفهجویی که الان در زمینه خرید هارد غیراورجینال انجام میدهید بسیار بالاتر است.
در ابتدا ممکن است، این هاردهای بالک هیچ پیغامی به شما نداده و تمام تست های لازم را با موفقیت رد کنند اما هر چقدر زمان دسترسی شما به سکتورها در هاردها پایین باشد، میلیونها تومان هم خرج سرور کنید باز هم سرعت مطلوبی نخواهید داشت.
توجه داشته باشید که هزینه بازیابی اطلاعات از چنین هارد دیسک هایی که به صورت RAID هستند، نسبت به صرفهجویی که الان در زمینه خرید هارد غیراورجینال انجام میدهید بسیار بالاتر است.
هر چند آخرین تولید سرور اچ پی را بخرید اما در آنها از هارد Bulk یا پک شده استفاده کنید، سرعت و کیفیت سرویس شما افت بسیار زیادی پیدا خواهد کرد. این مورد را خصوصا هنگام استفاده از دیتابیسهای حجیم و یا ذخیره سازی های فایلی مانند Asterisk و VoIP تجربه خواهید کرد.
شناسایی هارد Bulk و OEM:
با بررسی چند نکته می توان تا حد زیادی این تجهیزات را از قطعات نیو تشخیص داد:
- بررسی تاریخ تولید این قطعات: اگر مدت زمان زیادی از تاریخ تولید این قطعات گذشته باشد تا حدی می توان به آن شک کرد.
- استفاده از نرم افزارهای Sentinel hard disk یا HDD tune: این نرم افزارها SMART هارد را چک میکنند.
- استفاده از برنامه های sentinel hard disk، hdd tune یا Scan HDD: استفاده از این برنامه ها یا هر برنامه دیگری که بتواند دسترسی سکتوری به هارد دیسک پیدا کند و زمان صدا زدن سکتور تا پاسخگویی آن را چک کند.
راهکار تشخیص و جلوگیری از خرید قطعات غیر اورجینال:
ـ تشخیص اصالت و اعتبار لیبل:
یکی از بهترین روش های تشخیص و شناسایی قطعات غیر اورجینال بررسی لیبل روی آن است. به طور کلی بیشتر شرکت ها هر چند وقت یکبار لیبل های خود را آپدیت می کنند و شما می توانید با مراجعه به سایت آن شرکت اصالت آن را تایید کنید. البته نحوه تشخیص تا حد زیادی به دانش و تجربه شما بستگی دارد.
ـ بررسی تاریخ تولید:
محصولاتی که از تاریخ تولید و گارانتی انها بیش از دو سال گذشته است، قابل اعتماد نیستند و احتمال قریب به یقین کارکرده و دست دوم هستند. در مورد هارد دیسک ها به این نکته توجه کنید که عدم استفاده طولانی مدت از آنها باعث میشود حالت مغناطیسی آنها از بین برود.
ـ خرید از تامین کننده مطمئن:
از قدیم گفته شده که هیچ ارزونی بی دلیل نیست. عموماً تجهیزات ارزان قیمت از کیفیت پایین تری برخوردار هستند که این مسأله در شبکه بروز آن هاد تر خواهد بود. مثلا خرید یک هارد با کیفیت پایین می توانید سبب مشکلاتی نظیر از دست رفتن دیتا شود، پس حتما کالاهایی مهم و اصلی خود را از تامین کننده های مطمئنی خریداری کنید که صد در صد به کالای خود اطمینان داشته و قیمت را فدای کیفیت نمی کنند.
هارد چینی چیست؟
متاسفانه علاوه بر هاردهای گفته شده در بالا هاردهایی نیز در چین تولید می شوند که توسط چین تولید و لیبل گذاری می شوند که معتبر نیستند. برای مثال بارها مشاهده شده اکه این هاردها دارای لیبل اچ پی بوده اند اما قیمت آنها به مراتب بسیار کم تر است.
اصطلاحات رایج در تجهیزات شبکه:
ـ تجهیزات شبکه نیو یا new:
تجهیزات شبکه نیو همانطور که از نامش مشخصه کاملا نو بوده و بسته بندی آن توسط شرکت سازنده صورت گرفته است. برای مثال اکثر تجهیزاتی که جدیداً توسط سیسکو تولید می شوند به این صورت در بازار به فروش می روند.
ـ تجهیزات دست دوم:
مدیران آی تی در برخی مواقع نیاز دارند که تجهیزات شبکه خود را ارتقاء داده و آن را به روز نمایند. در این حالت برخی تجهیزاتی که قبلا مورد استفاده قرار می گرفتند با عنوان دست دوم به فروش می رسند. این تجهیزات مصرف شده بدون انجام تغییراتی و حتی تست های فنی در بازار به فروش می روند.
قطعات و دستگاههای دست دوم ممکن است اورجینال باشند اما در ایران یا خارج از ایران، در شرکتها استفاده شدهاند. قیمت خاصی برای آن نمیتوان مشخص کرد اما تا یک سوم قیمت کالای اورجینال هم ممکن است به فروش برود. همین امر باعث میشود به شرکتهایی که در زمینه فروش تجهیزات رایانهای، سالم و استاندارد فعالیت میکنند، ضررهایی وارد شود. از طرفی برای کسبوکارها و حتی سازمانهای دولتی دارای جذابیت هستند اما امنیت سیستم را به شدت تهدید میکنند.
هر تجهیزات شبکه ای یک عمر مفیدی دارد که استفاده از تجهیزات دست دوم به سبب آنکه ممکن است عمر مفید خود را کرده باشد، به شبکه آسیب می رساند. برای مثال اگر هارد دیسک نو برای شما ۴ سال کار کند هارد دست دوم ممکن است زیر یک سال کار کند. از همه مهمتر اینکه احتمال کرش کردن همزمان هارد دیسک های دست دوم وجود دارد که بازیابی و ریکاوری اطلاعات را با مشکل مواجه میکند یا حتی غیرممکن است.
ـ تجهیزات شبکه Renew یا Remanufactured:
دستگاهی است که در خط تولید شرکت سازنده مثلا hp، آسیب دیده و یا در انبارهای آن مانده باشد. این دستگاه ها به شرکت سازنده بازگردانده میشود تا تحت فرآیند استانداردی Overhaul شوند. یعنی بررسی و تعمیر میشود، دوباره بستهبندی و وارد بازار میشود. البته روی بستهبندی، Renew بودن آن مشخص میشود بدین صورت که قبل -B21 یک r اضافه میشود. اچ پی دستگاه ها و تجهیزات شبکه Renew را با ۳ سال گارنتی ارایه میدهد و از نظر کیفیت هم آن را تضمین میکند. اما مساله بر سر قیمت آن است که با قطعات اورجینال Spare و Retail اختلاف قیمتی حدود ۱۰ درصد دارند.
حال قطعات و دستگاه های Refurbished را شرکت ثالثی Overhaul میکند که هویت آن مشخص نمیشود و نمیدانیم چه فرآیندی روی دستگاه انجام شده است. قطعات و دستگاه های ریفربیشد، ریسک بسیار بالایی برای کسبوکارها و امنیت در سطح کشوری دارند. این دستگاه ها گارانتی نمیشوند اما ممکن است در ایران، برای چنین محصولاتی نیز گارانتی ارایه شود.
اختلاف قیمت ریفربیشدها با قطعات اصلی و اورجینال، ۳۰ تا ۴۰ درصد است. اما ریسک امنیت را هم بالا میبرند.
منبع : اصطلاحات رايج در خريد تجهيزات شبکه
:: بازدید از این مطلب : 610
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0